četvrtak , 25 jul 2024
Kako napraviti od knjige – tajno skrovište

Kako napraviti od knjige – tajno skrovište

Ako ste ikada poželeli da imate lažnu knjigu u kojoj možete ostavljati sitne stvari onda je ovo pravo mesto za vas! Svi smo već viđali u filmovima kada neko otvori knjigu- a ono unutra pištolj, nož, ključevi.. Ili mali čekić za kamenoresce – koji je poslužio Andy-ju iz filma „Bekstvo iz šošenka“ da prokopa rupu kroz debeli zatvorski zid. Napravite i vi sami svoju knjigu-tajno skrovište, stavite među ostale knjige i smešite se, jer ćete samo vi znati da se ta knjiga „malo više“ razlikuje od ostalih. 

Korak 1 – Nađite knjigu.

Prvi korak u izradi šuplje knjige jeste da pronađete pogodnu knjigu. Uverite se da je knjiga vaša, da ne pripada biblioteci ili nekom članu vaše porodice, zatim da nije previše vredna, da se ne može ništa posebno dobiti na limundu za nju i da vam ne treba. Preturajte po knjigama u starim kutijama u garaži/dvorištu..

Uverite se da je knjiga tvrdokorna, inače ćete iseći koricu dok budete vadili unutrašnjost knjige.

Korak 2 – Nabavite potrebštine

Za izradu su potrebni:

  1. Beli lepak
  2. Kutijica gde će se lepak držati (kutijica za stari fotografski film)
  3. Oštar i precizan nož/skalper
  4. Četka za mazanje lepka
  5. Olovka
  6. Lenjir

Korak 3 – Sledite uputstva.

Izaberite prvu stranu koju želite da bude isečena, i nedirajte tu stranu (potrebno za kasnije korake). Čak i ako ne želite da imate uopšte neisečene strane, ostavite barem jednu (kasnije ću objasniti zašto).

Rastvorite malo belog lepka sa vodom, samo malo, da bude dovoljno retka da se lako maže i da stranice lako upiju. (30%-50% vode)

Držeći celu knjigu (sem one strane) dobro razmažite lepak sa spoljašnje ivice knjige knijge. Prilično dobro da se natopi, ali da ne bude previše lepka.

Sačekajte malo da se ovo osuši. Obavezno koristite nešto da razdvojite prvu stranu i ostale koje ste lepili. U mom slučaju posao su uradili neki post-papiri.. I stavite nešto teško na knjigu, kako bi bilo dovoljno pritiska i da se bolje zalepi. Brzo se suši, otprilike 15-30 minuta.

Kad se osuši, uzmite knjigu i otvorite na prvoj zalepljenoj strani. Iscrtajte margine otprilike 1,5-2 cm od ivice.

Zatim uzmite skalper i lenjir ili (nešto čvrsto i ravno), i isecite duž linije. Obratite pažnju da sečete što vertikalnije.

Nastavite sa vađenjem slojeva. Ovo malo može da potraje, preporučujem da uključite muziku, ali nemojte gledati tv, inače može prst d’ode!

Kad ste izvadili sve strane, onda uzmite rastvor lepka i mažite unutrašnje ivice knjige. Ukoliko izostane viška, onda ostatak razmažite kao 2 sloj sa spoljne ivice knjige.

Premažite gornji deo prve zalepljene strane tankim slojem lepka, ovo će poslužiti da se zalepi i ta prva strana što smo ostavili na početku.

Zatvorite knjigu i pustite da se suši 15-30 min. Za to vreme očistite malo svinjac koji ste napravili.

Sećate se prve stranice? Ona je sad zalepljena sa ostalim stranama. Isecite i ovu prvu stranu kao prethodne.

Pošto je bilo zatvoreno, unutrašnji lepak je verovatno još malo svež. Sačekajte da se kompletno osuši.

Čestitam! Napravili ste tajnu knjigu za sakrivanje sitnih stvari.

Slika tajno skrovište

Uživajte!

 

Podeli svoje mišljenje